Wat je van een duif kan leren

Wat je van een duif kan leren

Blijkbaar is het op dit moment mijn ding, want ik heb weer een mooie vogel analogie voor je. Was het vorige week de spreeuw. Deze keer over de duif.

Enige tijd geleden werd een pand naast me, waar de stadsduiven in huisden en nestelden, dicht gemaakt. Sindsdien komen ze in mijn stadstuintje neuzen voor een mooie plek om eieren te leggen. Het voelt inmiddels ook echt als ‘mijn’ duiven.

Koppel 1 (omgedoopt tot Paulo en Pien) legde 2 eieren pal naast de regenpijp. Na heel veel stress van mijn kant “want dalijk verzuipen ze/raken ze onderkoeld etc etc” werd het nest op dag 17 leeggeroofd door een ekster. Ik kan zeggen dat ik er goed van slag door was ook al is het de natuur.

Maar al snel kwamen daar koppel 2 en 3 ook eens neuzen. Koppel 2 inspecteerde het kastje waar een la uit is. Maar bevond dit niet helemaal geschikt en ging weer verder. Koppel 3 koos voor het leegstaande konijnenhok. Een ideale plek. Droog. Windvij. Eksterproof (soort van). En niet veel later kwam daar een ei dat elk moment kan uitkomen.

Koppel 2 (Jut en Jul) kwam ook weer terug. Althans…man. Die nu al dagen en dagen in de dakgoot zit te roepen om vrouw. Want hij wil die plek. Vrouw dacht er het hare van en bleef op afstand. Maar man gaf niet op. Hij bleef dansjes maken, staart trillen en koeren. En jawel, gisteren ging mevrouw overstag en sloot zich bij hem aan in de dakgoot. Ik verwacht dat het volgende nest met eieren niet lang op zich laat wachten. As we speak zitten ze namelijk samen te koeren, dansen en staart trillen.

Wat is nou het moraal van dit verhaal?

Consistentie. Volhardendheid. Daadkracht. Commitment.

De duif geeft niet op. Ze gaan door tot het lukt en laten zich niet zomaar tegenhouden. Niet voor niks dat ze met zulke aantallen overal ter wereld zijn. Ze weten te overleven in de minst geschikte omgevingen voor dieren. Blijven doorgaan om genoeg nakomelingen te hebben en ze houden zich staande ondanks alles. De duif doet wat goed is voor zijn hoogste goed.

En zo is het ook voor ons in ons leven. Of dat nou ondernemen is of iets anders. Het vraagt soms uithoudingsvermogen en consistentie. Het vraagt commitment aan jezelf. Aan jouw hoogste goed. Elke dag weer een stapje zetten voor jouw groei en geluk.

Welke stap ga jij vandaag voor jezelf zetten? Wat kan jij doen voor jouw hoogste goed? Denk dan aan de duif die zich door niets laat tegenhouden. En ga ervoor.

Geen reacties

Je reactie toevoegen