Warning: sentimenteel stukje

Warning: sentimenteel stukje

Er was een tijd dat ik niet kon wachten om weg te zijn van thuis. Van mijn familie en ouderlijk huis. Ik wilde vrij zijn en weg van de zwaarte, de frustratie en de pijn. Van het gevoel niet gezien of gehoord te worden alsof ik er niet toe deed.

Jaren gingen voorbij en ik had mijn hart gesloten. Jaren ben ik boos geweest en heb ik hen van me weggeduwd. Maar ik leerde dat mijn ouders net als ik hun lasten droegen en pijn hadden. Dat ze die pijn onbewust hadden doorgegeven. Niet omdat ze niet van mij hielden. Integendeel. Maar omdat ze niet anders konden. Want ze hadden zelf er nog niet mee leren omgaan.

En toen kwam er berusting, vergeving en leerde ik langzaam maar zeker weer mijn hart voor hen te openen. Hoe anders is dan ook nu het gevoel. Waar ik eerst niet kon wachten om weg te zijn, mis ik ze nu ómdat ik weg ben gegaan. Als een klein kind kan ik huilen, omdat ze fysiek niet dichtbij zijn. Dat ik hen niet elke dag een knuffel kan geven. Dat ik niet even binnen kan vallen en gewoon zeggen dat ik van ze hou.

Gisteren waren mijn moeder, zusje en zwager hier. Het was weer heel fijn en gezellig om samen te zijn. Maar daarna komt weer het moment dat ze weggaan. Dan is er even weer een leegte in mijn hart. En voel ik weer pijn.

Maar de pijn die ik nu voel is anders. Dit is pijn van liefde en gemis. Een verlangen om ze dichtbij te hebben en vast te houden. Een verlangen naar kleine dingen die zo vanzelf sprekend lijken.

En die pijn zorgt ervoor dat ik dat wat er nu is zo waardeer en probeer dichtbij te houden. Dat ik ze niet als vanzelfsprekend mag zien, want die momenten zijn niet vanzelfsprekend. En je ouders nog hebben is al helemaal niet vanzelfsprekend. Dat ik deze pijn mag voelen, maakt me eigenlijk een heel gezegend mens. Ik mag dit voelen omdat ik liefde in mijn leven heb en mijn hart er weer voor geopend heb.

Dus ik laat nog een traan. Een traan voor de liefde die ik voel voor mijn lieve familie die ik zo soms zo erg mis en waar ik zoveel van hou.

Geen reacties

Je reactie toevoegen