Een Ode aan mijn Oma

Een Ode aan mijn Oma

Ik zie mezelf nog zo zitten aan de keuken tafel. Samen groentesoep maken. Wat vond ik dat altijd leuk om te doen. Of prinses spelen in jouw nachtjapon. Je knopendoos was de schat. Als we dan iets lekkers wilden tijdens het spelen boven, lieten we een mandje naar beneden zakken en deed je daar wat lekkers in. Of we gingen een ‘gehaktstaafje’ halen of wat ‘klumpjer’ op de markt. Die oranje vierkante. Als we dan op de markt liepen, kregen we altijd te horen hoeveel ik op mamma en jou lijk.

Chinees halen met verjaardagen. Je rode hoofd als je je glaasje port had gedronken. Hoe vakkundig je het gemopper van opa op Roda kon negeren. Je uitstekende mensenkennis. Het vinden van kostbaarheden in andermans grofvuil. Gloria vander Bilt en je blije gezicht als we iets voor je mee hadden genomen.

Als het kermis was op Spekhei was dat een hele happening. Dan werd er kermisvlaai gehaald en kregen we centjes om naar de kermis te gaan. Soms nam je ons mee naar Blokker, want dan mochten we wat uitzoeken. Je verwende ons door en door. Zodat je zeker wist dat wij niks tekort zouden komen.

En dat was zo typerend aan jou. Altijd zorgen dat het met je kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind goed ging. Zelfs in je laatste weken waar je zo moe gestreden was en al bijna op. Dan nog maakte jij je niet druk om jezelf, maar of het wel goed ging met Aaron. Want bang voor de dood was je niet, maar wel dat ons hetzelfde zou overkomen als jou.

Als ik aan jou denk, denk ik aan je eigenzinnigheid. Het lekker op jouw manier doen ongeacht wat iemand anders ervan zou denken. Ballonnen onder je trui stoppen alsof je opeens enorme borsten had. Ongegeneerd vragen waarom een moslima een ‘loemel op de kop hat’.

Ik denk aan je zachtheid voor je gezin en diegene die je lief had. Ik denk aan je kracht. Want je hebt geen makkelijk leven gehad, maar man o man. Niks kreeg jou kapot. Jouw trots zorgde ervoor dat je je schouders eronder zette en doorging. Ook denk ik aan jouw dankbaarheid. Je hebt me wel eens verteld hoe dankbaar je was voor opa. Dat hij jou leven veranderde en het voor jou zoveel makkelijker maakte dan wat je kende. En met dankbaarheid komt ook genieten. Genieten van het leven dat je krijgt en de mensen die er zijn en dat ook bewaken.

Kenmerken waar menig mens wat van kan leren. Lachend door het leven ongeacht wat het brengt en vanuit liefde blijven leven. Zelfs als het leven pijnlijk is, want ook dat hoort bij het leven.

Nu mag je eindelijk rusten en je verenigen met jouw grote liefde. De strijd is eindelijk gestreden en de wereld is één van zijn grootste schatten verloren. Lieve oma, bedankt voor de kracht die je altijd liet zien. De liefde voor je gezin. Je liefde voor mij en Aaron. Ik ben trots dat ik jouw kleindochter mag zijn.

Wetende dat je over ons zult waken met je man aan je zijde, nemen we vandaag afscheid van jou. Rust zacht lieve oma. Ik hou van jou!

Geen reacties

Je reactie toevoegen