De Sleutel die de Stilte deed Doorbreken

De Sleutel die de Stilte deed Doorbreken

Enkele maanden geleden maakte ik mijn verhaal publiek. Hierin verwees ik naar een moment waarop bij mij duidelijk werd welke lagen er nog onder zaten. Dat moment wil ik nu delen.

Ik was aan het daten met iemand. Alles was leuk en gezellig. Tot het moment dat ik intiem was geweest met de persoon in kwestie. Plotseling kwam ik in een gigantisch gevoel van onwaarde terecht. Ik zat in een fight or flight modus en ik merkte aan alles dat ik controle probeerde te krijgen over de situatie. Dit terwijl de persoon in kwestie mij geen enkele aanleiding hiervoor gaf en ik niet eens diepe gevoelens had voor diegene. Ik herkende dit gedrag van voorgaande relaties gedurende mijn hele leven en toch snapte ik niet wat er aan de hand was.

Die week had ik ook één van mijn laatste lessen van mijn cursus. Inge stelde mij de vraag in welke situaties ik nog steeds merk dat ik bevestiging zocht buiten mezelf. Dat antwoord was niet moeilijk: mannen. Hierop gaf zij te kennen dat dit niet vreemd was gezien mijn verleden waarin er en verkeerde vorm van intimiteit had plaatsgevonden. Dat was mijn donkere kant. In eerste instantie was het niet logisch voor mij. Later kwam de rationele benadering en toen ook het emotionele besef.

Donkere kant

Ieder mens heeft een donkere kant in zich. Soms ook wel het ego genoemd. In feite is dit niets anders dan je innerlijke kind. De één is zich hier meer bewust van dan de ander en soms is het zelfs per situatie verschillend of men zich hiervan bewust is ja of nee. Deze donkere kant speelde bij mij op toen ik intiem werd met iemand in een nieuwe relatie. Mijn innerlijke kind kwam naar boven als een soort verdedigingsmechanisme wat ik door de jaren heen had opgebouwd en schoot dus de controle stand in. Ik heb als kind te maken gehad met seksueel misbruik en dus ook met gevoelens als onveiligheid, schaamte, zich niet gehoord voelen, onmacht en ga zo maar door. Deze gevoelens zijn vervolgens in mijn onderbewuste gelinkt aan seksuele intieme handelingen. Mijn innerlijke kind werd door het intiem zijn dus aangewakkerd. Het kind dat zich onveilig voelde en niets liever wilde dan zich wel veilig voelen.

Op zoek naar veiligheid

Ik besefte me dat de controle stand waar ik in zat, voortkwam uit de behoefte bevestiging te krijgen dat ik wél veilig was. Ik maakte de ander verantwoordelijk hiervoor. Om me heen zie en hoor ik dit vaak gebeuren. Zeker wanneer het liefdesrelaties betreft. Zelfs, of misschien wel vooral, in de prille fase. Om enkele voorbeelden te noemen: wachten op een bericht en daar enorme waarde aan hangen (zie je, hij/zij denkt wel aan me), zelf berichtjes sturen om een reactie uit te lokken, in de gaten houden wanneer hij/zij online is, controleren of hij/zij geen foto’s van anderen liked en ga zo maar door. Feit is echter: diegene waar we de bevestiging bij zoeken, zal ons dit nooit kunnen geven.

De sleutel

Met het besef waarom ik in de controle stand kwam, wist ik ook dat ik degene moest zijn die mijn innerlijke kind moest omarmen en geruststellen. En dat deed ik. Ik ging terug naar dat moment en werd voor mezelf de veilige haven die ik nodig had. Ik vertelde mezelf dat ik veilig was, beschermd werd en dat alles oké was. De eerste paar keer waren moeilijk. Want ik ging voor het eerst echt voelen wat ik toen voelde. En wat een bevrijding was dat. Het opende de weg om mijn verhaal te delen en anderen hiermee kracht te geven. Het opende de weg om nog dichter bij mezelf te komen en meer van mezelf te gaan houden. De sleutel die ik constant bij de ander zocht, had ik altijd zelf al.

De volgende fase

Na het publiceren van mijn verhaal is enige tijd voorbij gegaan om alles echt te verwerken en los te laten. Dit leidde tot het moment waarop ik macht die hij (J.) over mij had, terugnam. En ik oprecht kan zeggen: ik ben eindelijk vrij!
En nu? Nu zie ik pas dat ik telkens relaties heb opgezocht waarin er ook sprake was van macht over mij. Dit was bekend en daarom “veilig”. Een reeks van gebeurtenissen afgelopen week hebben ervoor gezorgd dat mijn oogkleppen echt af zijn gegaan. Ik zie welke relaties in mijn leven niet goed voor me zijn. Zelfs relaties waarvan ik het al wist en ze toch in stand heb gehouden. Ik ben in de volgende fase terecht gekomen, die ervoor zullen zorgen dat de schakels met het verleden nu echt losgaan.  Tijd om volledig in mijn kracht te gaan staan en niet meer af te wijken van mijn kern.

 

Reacties: 2

 1. Martijn van engelen schreef:

  Wat goed dat je in je eigen kracht bent gaan staan.
  Dat zal wel als een verlossing voelen.
  Het klopt ieder mens heeft dit maar erkent het niet . Als ze dat nu wel doen en ook in hun eigen kracht gaan staan dan kregen we een andere wereld.
  Veel stertke en hoop dat je snel geluk vindt

 2. Gewoon Marieke schreef:

  Jeetje Lisette. Wat mooi weer. En wat knap toch dat jij het “gevecht” aangaat met jezelf om dichter bij jezelf te komen. En zo knap hoe je alles wat je voelt en mee maakt zo goed onder woorden kan brengen. Ik ben echt trots op je.

  Liefs Marieke

Je reactie toevoegen