De Sprong in het Diepe

De Sprong in het Diepe

Het ego is een fantastisch en noodzakelijk mechanisme binnen ons systeem. Hadden we geen ego gehad dan zouden we geen noodzaak voelen om bijvoorbeeld te douchen, eten en op te staan. Ego is noodzakelijk voor ons om te overleven als mens. Helaas voor ons is dit systeem niet in staat om echt gevaar te onderscheiden van gevaar door ons hoofd gecreëerd. Dit maakt dat ons ego ook ingezet wordt in situaties die niet bedreigend zijn voor ons fysieke bestaan, maar wel voor ons emotionele en spirituele bestaan. De zogenaamde verdedigingsmechanismen, die ego inzet, proberen ons te behoeden voor fictief gevaar. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een nieuwe stap waar je nog niet de uitkomst van kent. Hoeveel spanning ervaar je wanneer je nadenkt over die stap? Hoeveel redenen creëer je in je hoofd om die stap niet te nemen? Dit is je ego die ingrijpt en je probeert te behoeden voor een potentieel ‘gevaarlijke’ situatie.

Hierin speelt mee dat jij als persoon wel kan zien wat je mogelijk verliest of wat de mogelijke risico’s zijn wanneer je dit nieuwe doet, maar niet ziet wat je ermee kunt winnen of hoe je erdoor kunt groeien. Er is hierin geen onderscheid tussen grote stappen, zoals je baan opzeggen, of kleine stappen, zoals bijvoorbeeld het starten van een blog. Als je kijkt naar de dingen die je echt graag wilt doen, hoe vaak komt er een ‘Ja maar…’ achter? Welke redenen creëert jouw hoofd om die sprong in het diepe niet te maken? Ja, maar ik heb geen tijd. Ja, maar ik heb geen geld. Ja, maar ik heb een kind. Ja, maar ik kan dat niet. Ja, maar ik weet niet hoe. Hoeveel vreugde ontneem jij jezelf door te blijven hangen in de ‘Ja, maar…’? En wat zou je wel doen als die zelfopgelegde beperkingen er niet zouden zijn en je geen ruimte zou bieden aan dat stemmetje?

Zelf maakte ik een lijst van 50 dingen die ik wil doen. Nou is een lijst maken één ding, maar daadwerkelijk dingen uitvoeren van deze lijst is een heel ander verhaal. Het is namelijk elke keer een sprong in het diepe wagen dus dreigt er ‘gevaar’. Op deze lijst stond onder andere een YouTube video maken en posten om te leren meer vanuit mijn hart te leren spreken en minder vanuit mijn hoofd. Ik besloot de sprong te wagen en maakte de video en plaatste hem. Tijdens het praten in deze video kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat ik veel dingen op de lijst had staan, die van mij vereiste dat ik mezelf moest laten zien en dat dit is wat mijn ziel mij probeerde aan te geven. Minder bang zijn voor wat mensen van me zouden vinden en gewoon zijn wie ik ben en dat laten zien. (Klik hier om de video te bekijken. NB. Hij is in het Engels. En ja, ook nu weer roept het posten spanning op).

De dag nadat ik deze video publiceerde, kreeg ik een email dat mijn artikel wat ik geschreven had voor Nieuwetijdskind Magazine gepubliceerd zou worden. Hoewel ik hartstikke blij was, vond ik het spannend. Als ik die sprong van de dag ervoor echter niet had gewaagd, was ik me nooit bewust geworden van de onderliggende angst die de publicatie mijn artikel opriep: wat zullen mensen van me denken? Dit heeft op zijn beurt weer mogelijk gemaakt dat ik me over mijn angst heen kon zetten mijn verhaal over seksueel misbruik te schrijven en te delen. En zowel het artikel als het persoonlijke verhaal wat ik deelde, hebben impact gehad op een flink aantal mensen. Zij hebben er iets aan gehad en konden verder in hun proces. Doordat ik die sprong in het diepe heb gemaakt.

Mijn punt hiermee is dus dat je zoveel kunt winnen, wanneer je niet langer toegeeft aan de angst om te doen wat je echt graag wilt doen en dingen doet vanuit je hart. Wanneer je angst niet langer de ruimte geeft, krijgen liefde en creativiteit de mogelijkheid om te groeien. Zelfs de ogenschijnlijk kleine sprongetjes, die je nu misschien nog niet durft te maken, kunnen een gigantische impact hebben. Niet alleen op jouw leven, maar ook op dat van anderen. Je biedt namelijk anderen de ruimte om hetzelfde te doen.

Mijn uitdaging aan jou is dus: maak ook een lijst van minimaal 50 dingen die je zou willen doen als je geen beperkingen had en doe er minimaal 1 om te zien wat dit met je leven doet. En als je nu denkt: “Dat zijn er wel veel. Dat lukt nooit.” Dat is alleen je hoofd die je een beperking probeert op te leggen ;).

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen